به نام او که عالم است و هدایتگر
عرض سلام و احترام دارم خدمت تمامی شرکت کنندگان محترم، اساتید گرامی، سخنرانان و مدعوین گرانقدر از مراکز علمی داخل و خارج از کشور، پژوهشگران و دانشجویان عزیز
جضور تمامی سروران گرامی را در چهارمین کنگره بین المللی و بیست و پنجمین کنگره فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران، خیر مقدم عرض میکنم.
۵۴ سال قبل، دو استاد دانشگاه تهران و علاقمند به فیزیولوژی و فارماکولوژی، مرحوم زنده یاد دکتر ناصر گیتی و دکتر ابراهیم نعمت اللهی طی نامه ای به رییس دانشگاه، درخواست تشکیل انجمن به نام انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران را نمودند. پس از موافقت با این درخواست، با دعوت از ۲۵نفر از اساتید رشته های اصلی و فرعی فیزیولوژی و فارماکولوژی دانشگاههای ایران به عنوان اعضا موسس انجمن، جلسه هیات موسس با حضور ۱۶ نفر در اسفند ماه ۱۳۴۶ تشکیل شد. اهداف انجمن عبارت بود از: ایجاد همکاری و ارتباط علمی بین محققان، ارتباط با مجامع جهانی برای هم سطح کردن سطح علمی این رشته ها در ایران با آخرین پیشرفتهای جهانی، شناساندن فعالیتهای علمی این رشته ها در ایران به مجامع علمی بین المللی و تسهیل انجام مطالعات و تحقیقات تجربی در رشته های فیزیولوژی و فارماکولوژی.
امروز ما، بیست و پنچمین کنگره انجمن را در راستای آرمان و تحقق اهداف اولیه موسسان انجمن درحالی در محل دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزاری می کنیم که انجمن ۱۱۶۳ عضو رسمی شامل ۷۴۳ فیزیولوژِست، ۲۳۰ فارماکولوژیست و ۱۹۰ نفر از دیگر رشته های وابسته دارد.
یاد و خاطره و آرمان آن دو استاد فقید را گرامی می داریم و خداوند سبحان را شکر می کنیم که علیرغم فراز و نشیبهای مختلف این سالها و رخدادهای گاه محدود کننده، توانسته ایم کنگره های دوسالانه انجمن را با نظم و توالی مطلوب و با مشارکت بالای اعضا انجمن و سایر پژوهشگران داخلی و خارجی برگزار کنیم. کنگره بیست و پنجم در حالی برگزار میشود که در برهه خاصی از تاریخ علم قرارداریم. از یک طرف با ظهور انقلاب صنعتی چهارم از سال ۲۰۱۲، با رشد فزاینده و شتابان فناوری های هوشمند مواجه شده ایم که تغییرات شگرفی را در زندگی بشر ایجاد کرده و خواهد کرد. انقلاب چهارم طیفی از فناوری های نوین، جهان فیزیکی، دیژیتال و بیولوژی را در هم آمیخته و تمامی حوزه های علمی، اقتصادی، صنعتی،……. و از جمله علوم پایه پزشکی و حوزه سلامت را تغییر میدهد.، نوع خدمات تغییر میکند، مشاغل جدیدی ایجاد خواهد شد، کسب جایگاههای شغلی جدید نیاز به مهارت و توانمندی خاصی دارد و لذا بر جامعه ی علمی و پژوهشگران واجب است که هر چه سریع تر با رویکرد آینده پژوهی، این رخدادهای جدید را شناسایی کنند، آینده نگاری کنند و بر آن اساس در محتوای برنامه های آموزشی، تربیت نیروی انسانی، ساختار مراکز علمی، شیوه های پذیرش دانشجو، شیوه های آموزش، شیوه های پژوهش و حتی شیوه ارائه خدمات سلامت تغییراتی متناسب با این تحولات ایجاد شود تا هم همگام با جهان از دانش روز و دستاوردهایش برخوردار شویم و نگذاریم فاصله علمی ما با دنیا زیاد شود و هم نیروی انسانی متخصص و ماهر متناسب با نیازهای آینده جامعه تربیت کنیم.
علوم فیزیولوژی و فارماکولوژی هم دستخوش این تغییرات و تحولات شده است. داروهای دیژیتال وارد بازار خواهند شد. ارگانهای مجازی (Virtual organ) و بدن مجازی ( virtual body) انسان طراحی و تولید میشوند .آموزش فیزیولوژی و فارماکولوژی تغییراتی خواهد داشت. پژوهش هایی که بر روی حیوانات آزمایشگاهی انجام میشود و یا مطالعات کار آزمایی بالینی در انسان با وجود بدن مجازی انسان و سیستم بیولوژیک مجازی دچار تغییر خواهد شد. فناوری های همگرا (NBIC) برای افزایش کار آیی انسان وارد صحنه خواهند شد. P4 Medicine ، پزشکی آینده را به پزشکی سیستمی تبدیل خواهد کرد و در این میانه با این حجم انبوه اطلاعلات و تغییرات، انجمنهای علمی جایگاه و مسئولیت مهمی درافزایش آگاهی از این تغییرات ، افزایش دانش روز آمد و توانمند سازی جامعه خواهند داشت.
رخداد دیگری که جهان را دچار تحولات و تغییرات اساسی کرد، پاندمی کووید ۱۹ بود که بسیاری از حوزه های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و از جمله حوزه های علمی و سلامت را تحت تاثیر خود قرار داد. از اواخر سال ۲۰۱۹، مقالات مربوط به کوید- ۱۹ بسیاری از مجلات پزشکی را فرا گرفت. در سال ۲۰۲۰، چهار درصد کل تحقیقات دنیا به ویروس Sars Cov-2 اختصاص یافت. بیش از یکصد هزار مقاله در مورد این بیماری ویروسی منتشر شد. حجم بالای مقالات، موجب تغییر اطلاع رسانی در خصوص یافته ها و نحوه انتشار گردیده و نسخه های قبل از چاپ (Preprint ) در دسترس عموم قرار گرفت. تعداد بالای ارجاعات و حتی رتراکشن مقالات مربوط به کووید-۱۹ حاکی از این است که این مقالات با دقت و عمیقا مورد توجه جامعه علمی و خوانندگان قرار میگیرد.
بودجه های تحقیقاتی و اولویتهای پژوهشی در همه جا به سمت تحقیقات کووید-۱۹ سرازیر شد. دانشگاهها و انجمن های علمی بر مبنای پاسخگویی اجتماعی خود به این بحران جهانی و ملی ، جهت گیری خود را از سوی آموزش، پژوهش وفناوری به سمت دانشگاههای جامعه محور و با رویکرد علم کاربردی تغییر دادند . موضوعات تحقیقاتی همچون بررسی علت تغییر بویایی و چشایی در مبتلایان، بررسی علل علمی تفاوتهای جنسی در بروز، شدت و برون داد بیماری ، انتقال عفونت در دوران بارداری از مادر به جنین، عوارض کوتاه و طولانی مدت بیماری و دهها سوال علمی دیگر در زمینه تغییرات فیزیولوژیک متاثر از بیماری کوید-۱۹مطرح و در قالب پروژه های تحقیقاتی متخصصین فیزیولوژی شروع شده است.
در حوزه فارماکولوژی، تلاش های گسترده ای برای شناسایی داروهای جدید، ارائه پروتکل های درمانی با اثر بخشی بالا و عارضه کمتر در درمان کوید-۱۹، بررسی کار آیی روش های درمانی موجود، امکان استفاده از تله مدیسین در ارائه خدمات درمانی، کار آزمایی های بالینی ترکیبات جدید، بررسی جنبه های اقتصادی داروهای مورد استفاده در کووید -۱۹، مداخلات پروفیلاکتیک دارویی، پیش بینی مداخلات درمانی با استفاده از مدلهای ریاضی و فناوری های جدید صورت گرفت. این مباحث در محور هایی از مجموعه اولویتهای پژوهشی کمیته ساماندهی تحقیقات کووید ۱۹ در کشور و در بخشی تحت عنوان ” مدیریت بالینی ” زیر شاخه “درمان های دارویی ” مشخص شده است.
پرداختن به این مباحث، کمک به انجام این تحقیقات، یافتن پاسخهای علمی و ارائه راهکار، علاوه بر دانشگاهها به عهده ی انجمن های علمی نیز هست. ۱۱۶۳ نفر عضو انجمن اعم از ستارگان درخشان علمی ، اساتید پیشکسوت و نیز جوانان خلاق، پر تلاش و دارای ایده های نو، سرمایه ای عظیم از نیروی انسانی متخصص در انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی است که میتواند با تشکیل کمیته های علمی تخصصی ، شبکه ای از محققان و امکانات پژوهشی را سازماندهی کرده و بر مبنای مسئولیت اجتماعی، نتایج یافته های علمی اعضای شبکه، در اختیار برنامه ریزان و مجریان نظام سلامت قرار گیرد.
خوشبختانه، علیرغم همه ی محدودیتها و چالش هایی که بیماری کووید-۱۹ در حوزه آموزش و پژوهش ایجاد کرد، اما شاهد بودیم که متخصصان و انجمن های علمی ایران نیز مانند دیگر کشورها ، تلاش خود را در این شرایط سخت مضاعف نموده تا راهی برای تشخیص سریع تر ، معرفی روش های موثر پیشگیری ، طراحی و تولید واکسن و پروتکل های درمانی مناسب پیدا کنند واینکه در مقابسه با پاندمی های مشابه در طول تاریخ ، در زمان کوتاه تری راه های مقابله با بیماری و کنترل آن تا اندازه ای مشخص شد، نتیجه ی همین روحیه و تلاش محققان بود تا جایی که از سوی مراکز علمی جهان ، مطالب در مورد معرفی داروی خوراکی درمان کوید -۱۹( مولنوپیراویر) به گوش میرسد. این حضور علمی و تولید یافته های پژوهشی موجب شد تا ما بتوانیم کنگره انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران را در همان مقطع زمانی معمول و دو سالانه برگزار کنیم. البته به دلیل تغییر شرایط و محدودیتهای ناشی از بیماری، مجبور شدیم تا شیوه برگزاری کنگره را مانند اکثریت قریب به اتفاق کنگره های علمی داخل و خارج ، به شیوه مجازی و از راه دور تغییر دهیم. طبیعی است تجربه ی اول برای برقراری کنگره ای اینچنین و با این وسعت و در رو یارویی با بحران پاندمی کرونا، باعث شد تا تمام موقعیتهایی را که در کنگره های قبل برای مشارکت و برنامه ریزی فراهم میشد ، نتوانیم ایجاد کنیم . در برگزاری نشست ها ی حضوری با اعضای کمیته های علمی و برگزاری کارگاهها محدودیت داشتیم. اینجانب لازم میدانم، صمیمانه از همکاران بزرگوار و اساتید گرانقدر گروههای فیزیولوژی و فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران تشکر و قدردانی کنم که علیرغم وجود این تنگناهها، شرایط برگزاری کنگره را فراهم کردند و امروز شاهد حضور شما در این رویداد علمی هستیم.
جای بسی خوشحالی است که این کنگره هم به عنوان کنگره اقماری FAOPS پذیرفته شده است و تجربه ای این کنگره و دو کنگره آتیف انشالله ما را آماده میکند تا سال ۲۰۲۷ کنگره FAOPS را در ایران برگزار کنیم که افتخاری برای انجمن و جامعه علمی کشور خواهد بود.
تلاش کردیم تا دیگر بخشهای کنگره مانند برنامه تقدیر از پیش کسوتان، داوری مقالات، انتخاب پژوهشگران برتر و اعطای جوایز مانند کنگره های قبل در این کنگره هم برنامه ریزی و اجرا یی شود.
نکته مهم دیگر اینکه ، مجمع انجمن در تاریخ پنج شنبه ۲۹ مهر ماه و در روز دوم کنگره ساعت ۱۸ برگزار میگردد. انتخابات هیات مدیره همزمان با برگزاری مجمع انجام خواهد شد. ثبت نام عضویت اعضای جدید در انجمن تا ساعت ۱۸ چهارشنبه ۲۸ مهر امکان پذیر است. همین جا از علاقمندان و شرکت کنندگان عزیز ی که تاکنون عضو انجمن نشده اند ، درخواست میکنم هر چه سریع تر فرم عضویت را تکمیل و از طریق وبسایت انجمن ثبت نام کنند تا امکان تایید اسامی آنان برای شرکت در انتخابات و در سامانه مربوطه فراهم شود. از ساعت ۱۸ امروز چهارشنبه به مدت ۲۴ ساعت امکان تایید شرکت کننده در انتخابات وجود ندارد و سامانه انتخابات از این جهت بسته خواهد شد. اسامی کاندیداهای هیات مدیره به مدت ۲۴ ساعت قبل از ساعت شروع انتخابات قابل رویت بوده و افراد با بررسی برنامه ها و رزومه های کاندیداها ، از ساعت ۱۸ پنج شنبه لغایت ساعت ۱۸ روز جمعه و به مدت ۲۴ ساعت فرصت دارند تا به کاندیدای مورد نظر خود رای بدهند
بیماری کرونا در دوسال اخیر، تعدادی از سرمایه های علمی انجمن را از ما گرفت که در مراسم اختتامیه ، یاد و خاطره تین ستارگان خاموش را گرامی خواهیم داشت. هم چنین متاسفانه، در نیمه مرداد امسال، اولین فارماکولوژیست ایران و استاد فقید، دکتر عباس ادیب، صاحب کتاب سال برگزیده ی “تشخیص و درمان بیماری ها” را بعد از ۹۹ سال زندگی پر افتخار و درخشش علمی از دست دادیم. با کمک رییس محترم دانشکده پزشکی دانشگاه اصفهان و همکارانشان فیلم کوتاهی از نقاط عطف زندگی زنده یاد دکتر ادیب تهیه شده است که در ادامه مراسم امروز و به نشانه پاسداشت خدمات ارزشمندشان در حوزه ی فارماکولوژی پخش خواهد شد.
در خاتمه، مجددا از حمایت، برنامه ریزی و مشارکت ارزشمند همه ی دست اندر کاران برگزاری کنگره در دانشگاه علوم پزشکی تهران، مسئولان محترم دانشگاه ، جناب آقای دکتر رضایت ریاست محترم کنگره، جناب آقای دکتر قاضی خوانساری دبیر محترم کنگره و سرکار خانم دکتر کدخدایی دبیر علمی کنگره و نیز سایر اعضای هیات علمی، دانشجویان عزیز ، همکاران اداری، فنی و پشتیبانی گروههای فیزیولوژی و فارماکولوژی این دانشگاه که در شرایطی سخت و متفاوت، برای برگزاری کنگره بیست و پنجم آستین همت بالا زدند تشکر و قدر دانی می نمایم. از همکاران عزیزم در هیات مدیره انجمن نیز که در تمام مدت این دوسال با برگزاری جلسات منظم و مشترک با همکاران دانشگاه علوم پزشکی تهران ، ارائه رهنمود و یا انتقال تجربیات کنگره های قبلی و نیز برنامه های ویژه انجمن زحمت کشیدند، صمیمانه تشکر می کنم.
انشالله دستاوردهای ارزشمند و رضایت شرکت کنندگان محترم ، بتواند بخشی از زحمات این عزیزان را جبران کند.
در پناه ایزد منان بمانید.
دیدگاه ها بسته است.