دکتر محسن شکوهی نژاد، بنیان گذار بخش فیزیولوژی در دانشکده پزشکی دانشگاه ملّی ایران (شهید بهشتی کنونی)، در سال ۱۳۰۸ ( ۱۹۲۹) در تهران به دنیا آمد و در سال ۱۳۹۹ (۲۰۲۱) در آمریکا چشم از جهان فروبست.
پس از پایان تحصیلات در دبستان فردوسی و دبیرستان در کالج البرز، به قصد تحصیلات دانشگاهی به آمریکا رفت و در سال ۱۳۳۳ (۱۹۵۴) در رشته زیست شناسی از دانشگاه کورنِل (Cornell) به اخذ لیسانس نائل شد. او سپس در سال ۱۳۳۸ (۱۹۵۹) از دانشگاه ایالتی فلوریدا در رشته های فیزیولوژی و بیوشیمی و سپس در سال ۱۳۴۰ (۱۹۶۱) در علوم اعصاب، فیزیولوژی اندام های حسّی، و بیوفیزیک درجه دکترا (PhD) دریافت کرد. در سال ۱۳۴۱ (۱۹۶۲) دکتر شکوهی نژاد در سِمت استاد و رئیس بخش فیزیولوژی در دانشکده پزشکی دانشگاه ملّی ایران به فعالیت های آکادمیک پرداخت. دانشگاه ملی در سال ۱۳۴۱ بصورت دانشکدههای پراکنده در ساختمان های مختلفی در تهران کار میکرد. در سال ۱۳۴۴ دانشگاه ملی ایران به ولنجک در منطقه اوین منتقل شد و دکتر شکوهی نژاد کماکان به فعالیتهای آکادمیک میپرداخت.
دوران ریاست دکتر شکوهی نژاد در بخش فیزیولوژی را در واقع دوران رشد و پیشرفت این رشته علمی مهم و پایه ای در آموزش پزشکی باید به شمار آورد. نه تنها دانش گسترده او در زمینه فیزیولوژی موجب اعتلای سطح آموزش و سرمشقی برای دانشجویان و همکارانش بود، از جنبه اجرایی نیز او خدمات شایان توجهی انجام داد. از آن جمله، آزمایشگاه های فیزیولوژی که با جدیدترین ابزار و دستگاههای پژوهشی به همراه لوازم یدکی از آمریکا که با نظر ایشان تهیه شده بود می توان اشاره کرد. در تاکید بر احترام و اعتبار آکادمیک دکتر شکوهی نژاد همین بس که حتی پس از انتصاب به ریاست دانشکده علوم در اوایل دهه پنجاه شمسی، هنوز از نظریه ها و پیشنهادهای او در زمینه مسایل علمی و پژوهشی و اجرایی بخش فیزیولوژی استفاده میشد.
در سال های آغازین انقلاب اسلامی و انقلاب فرهنگی در دانشگاهها، دکتر شکوهی نژاد به مدت دو سال از فعالیتهای آکادمیک دور بود. اما حتی در آن دوران نیز او با سرپرستی گروهی از اعضای هیات علمی بخش فیزیولوژی به قصد اندازه گیری ظرفیت حیاتی دستگاه تنفسی در کارگرانی که در محیط آلوده در قزوین به کار اشتغال داشتند اقدام کردند. پس از مدتی به قصد درمان بیماری قلبی، دکترشکوهی نژاد با درخواست مرخصی از دانشگاه به آمریکا رفت.
پس از چندی در دانشگاه ایالتی فلوریدا درباره عصب چشایی شروع به تحقیق و نتایج آن بصورت مقاله هایی در چند مجله معتبر علمی به چاپ رسید. پس از انجام این تحقیقات به ایران بازگشت و درباره عصب چشایی و اهمیت فیزیولوژیک آن فعالیت علمی کرد. بعلت علاقه زیاد در زمینه نوروفیزیولوژی برنامه تحقیقاتی و پروژه اندازه گیری کروناکسی را نیز بنیان گذاشت.
دکتر شکوهی نژاد دارای سه فرزند، یک دختر و دو پسر است که در امریکا تحصیل کردند و مشغول کار می باشند. پسر کوچکتر وی متخصص در پزشکی می باشد.
تالیفات دکتر شکوهی نژاد: ایشان دو کتاب درسی دارد، بیولوژی حیوانات و بیوفیزیک و کتاب درسی بنام نوروفیزیولوژی که به فارسی است.
موقعیت های علمی و فعالیت های آکادمیک او ضمن اقامت در آمریکا از این قرارند:
- استاد نیمه وقت قراردادی (adjunct professor) در دانشگاه راکفلر Rockefeller)، ۱۳۵۱ (۱۹۷۲)) تا ۱۳۵۵ (۱۹۷۶).
- پژوهشگر (research associate) در دانشگاه ایالتی فلوریدا، ۱۳۶۲ (۱۹۸۳) تا ۱۳۶۵ (۱۹۸۶).
- استاد فیزیولوژی در دانشگاه جورج میسون (George Mason) در ایالت ویرجینیا، ۱۳۷۰ (۱۳۹۱) تا 1372 (۱۹۹۳) .
با تشکر از سرکار خانم امیرتیمور (کاظمی) از همکاران استاد برای نگارش متن فوق، انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران مقام علمی و خدمات مبنایی آن استاد فقید را ارج نهاده و ضمن عرض تسلیت به همکاران و اعضای محترم انجمن، برای ایشان علو درجات، آمرزش و آرامش ابدی را از خداوند متعال مسئلت می نماید.
دیدگاه ها بسته است.